Koopgids: Tips om de beste Game PC samen te stellen

Het kopen van een Game PC is een leuke en spannende, maar soms toch ook wel lastige aangelegenheid. Met zoveel keus is het lastig de juiste te maken.

Alle componenten van een Game PC moeten met elkaar in balans zijn. Als het ene component het andere niet kan bijbenen zullen de prestaties worden beperkt, dit wordt een bottleneck genoemd. Heb je bijvoorbeeld een processor die de videokaart niet kan bijbenen, dan zal de volledige kracht van de videokaart niet worden benut. Bij Provonto hoef je je hier geen zorgen om te maken. Al onze systemen zijn zo samengesteld dat deze altijd in balans zijn, welke aanpassing je ook maakt.

In deze koopgids nemen wij alle aspecten van een Provonto Game PC met je door en geven we je tips zodat je de juiste keuze kunt maken.

1. De monitor

Monitor

Het kopen van een Game PC begint niet met de Game PC zelf, maar met de monitor. Bepaal op welke monitor je wilt gamen. Bepaal de resolutie (1080P, 1440P of 4K) en de refresh rate (vaak 60Hz, 120Hz, 144Hz of zelfs 240Hz) en kies op basis daarvan een Game PC. Het aantal Hz bepaalt hoeveel beelden per seconde een monitor kan weergeven. Als je een game met meer dan 60 frames per seconde (FPS) wilt spelen, zul je dus ook een monitor met een refresh rate van meer dan 60 Hz moeten gebruiken.

Voor het samenstellen van een Game PC maakt het een enorm verschil of je een game op bijvoorbeeld 1080P met 60 FPS, of 1440P met 144 FPS wilt spelen. Voor dat laatste zal een veel krachtigere PC vereist zijn.

Nu je hebt bepaald op welke resolutie je wilt gamen kun je één van de Provonto’s kiezen om aan te passen. Grof gezegd zal een Budget Game PC voldoende zijn voor 1080P gaming, een High-End Game PC voor 1440P gaming en een Ultra of Extreme Game PC voor 4K gaming.

Tip: Voor games waar een hoge reactiesnelheid van belang is (met name online shooters) is een monitor met een hoge refreshrate aanbevolen.

2. De videokaart

Onderkant van de AsRock Phantom Gaming AMD Radeon RX Vega 56 videokaart gebruikt in de Provonto High End Game PC

De videokaart is misschien wel het belangrijkste component van een Game PC. De videokaart zorgt voor de grafische kracht van je Game PC. Welke videokaart je precies nodig hebt hang af van welke games je wil spelen, op welke resolutie je dit doet, welke FPS je wil behalen en op welke instellingen je een game wil spelen (wil je een game op medium instellingen spelen, of misschien juist wel op ultra).

Laten we zeggen dat je een Game PC wilt kopen voor 1440P gaming op een 60Hz monitor. Voor elke resolutie hebben wij verschillende systemen samengesteld. Zo is de Provonto High-End Game PC geschikt voor 1440P gaming. Bij Provonto zijn wij van mening dat 60 FPS het absolute minimum is voor een Game PC. Als wij aangegeven dat een van onze Game PC’s geschikt is voor een bepaalde resolutie, betekent dit dat je minstens 60 FPS kunt verwachten.

De videokaart uit de standaardsamenstelling zal dus voldoende zijn voor het gebruik uit ons voorbeeld. Vervolgens is het de vraag of je deze videokaart kiest of een videokaart van een hoger kaliber om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Ook kan de keuze anders zijn als je geen 60Hz monitor hebt, maar bijvoorbeeld een 120Hz monitor en je games op de maximale grafische instellingen wil spelen.

Tip: Twijfel je tussen twee of meer soortgelijke videokaarten? Zoek benchmarks op om te zien hoe deze videokaarten presteren in jouw favoriete games.

3. De Processor

Intel Core i9-9900K

Voor een processor is het vooral van belang dat deze goed past bij je videokaart. Je wilt namelijk niet dat je processor je videokaart niet kan bijbenen waardoor er een bottleneck optreedt. Wanneer een processor een videokaart bottleneckt, houdt dit in dat de processor een beperkende werking heeft waardoor niet de volle potentie van de videokaart (en de rest van je systeem) wordt benut tijdens het gamen. Bij Provonto hoef je je hier geen zorgen om te maken, bij elk systeem is voor een processor gekozen die in balans is met de overige componenten waardoor er geen bottleneck zal ontstaan.

4. Het werkgeheugen

DDR4 Werkgeheugen G.Skill

Hoewel 8GB werkgeheugen genoeg is om alle games die op dit moment uitkomen te kunnen spelen, wordt voor de meeste nieuwe games 16GB werkgeheugen aanbevolen voor de beste prestaties. Bijna al onze systemen beschikken daarom standaard over minstens 16GB werkgeheugen. Wil je tijdens het gamen meerdere programma’s gebruiken of streamen, of wil je gewoon dat jouw PC future-proof is? Dan kan het verstandig zijn om voor meer werkgeheugen te kiezen.

Tip: Meestal beschikt een Game PC over vrije poorten voor extra werkgeheugen. Dit betekent dat het werkgeheugen na verloop van tijd eenvoudig kan worden geüpgraded door een extra setje werkgeheugen te installeren.

5. De SSD

Een SSD is een vereiste voor elke hedendaagse Game PC. Daarom beschikt elke Game PC van Provonto over een SSD. SSD’s zijn een stuk sneller dan traditionele harde schijven en zorgen ervoor dat je computer sneller opstart, dat je games en andere programma’s sneller geladen zijn en dat je computer veel sneller reageert op jouw acties. Hoeveel SSD opslag je nodig hebt hangt af van je gebruik. Nieuwe games worden steeds groter. Waar een game enkele jaren geleden nog een paar GB groot was, neemt een gemiddelde game tegenwoordige enkele tientallen GB in beslag. Wil je veel games geïnstalleerd hebben, dan zul je meer SSD opslag nodig hebben.

Tip: Een combinatie van een SSD voor je meestgebruikte applicaties en games plus een harde schijf voor al je overige data kan een goede en prijsbewuste keuze zijn.

6. De WiFi adapter

Bij Provonto heb je bij veel van onze systemen de keuze om wel of geen WiFi adapter in te laten bouwen. Voor gaming is het aangeraden om gebruik te maken van een bekabeld netwerk. Dit is sneller en stabieler dan WiFi. Heb je hier de mogelijkheid niet voor, dan zul je een WiFi adapter nodig hebben.

Scroll naar boven