4 Tips om je SSD te onderhouden en de levensduur te verlengen

SSD onderhoud tips

De meeste mensen zullen tegenwoordig wel een SSD in hun computer hebben. Omdat onderhoud van een SSD van belang is om de prestaties optimaal te houden en de levensduur zo veel mogelijk te verlengen, en omdat de onderhoud van een SSD op sommige punten anders is dan van een harde schijf, laten wij je vandaag zien hoe je jouw SSD het best kunt onderhouden.

1. Software updaten

Om je SSD zo goed mogelijk te laten presteren is het noodzakelijk deze te updaten wanneer dat mogelijk is. Om je SSD te kunnen updaten heb je speciale software nodig. Deze software kun je meestal op de website van de fabrikant van de SSD vinden. Heb je bijvoorbeeld een Kingston SSD, dan kun je met de Kingston SSD Manager de software van je SSD updaten en zie je ook informatie over de staat van je SSD zoals de temperatuur.

2. Ruimte vrijhouden

Wanneer een SSD volledig gevuld is zal deze minder goed presteren. Zorg er daarom altijd voor dat je 10 tot 15 procent van je SSD-ruimte vrijhoudt. Daardoor heeft je SSD altijd genoeg ruimte om optimaal te kunnen presteren.

3. Niet defragmenteren

Defragmenteren is goed voor een harde schijf, maar juist schadelijk voor een SSD. Een harde schijf maakt gebruik van bewegende onderdelen en fragmentatie houdt in dat een bestand in fragmenten verdeeld wordt en wordt verspreid over verschillende plekken op de harde schijf. Dat leidt ertoe dat bij het lezen van het bestand de leeskop meermaals opnieuw moet worden gepositioneerd en pas gelezen kan worden als de betreffende sector zich onder de leeskop bevindt.. Defragmentatie lost dit probleem op.

SSD’s hebben geen bewegende onderdelen en daardoor is defragmentatie overbodig voor een SSD, en kan het zelfs schadelijk zijn.

4. Indexering uitschakelen

Vanwege de snelheid van SSD’s is het niet meer nodig de bestanden op je PC te indexeren, waar dat bij een harde schijf wel nodig. Zo schakel je indexing uit:

1. Klik met de rechtermuisknop op het Windows icoontje linksonder op je scherm en selecteer Schijfbeheer.
2. Klik met de rechtermuisknop op je primaire SSD-partitie (waarschijnlijk C:) en selecteer Eigenschappen.
3. Deselecteer ‘De inhoud en de eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd’ en klik op toepassen.
4. Indien er een melding verschijnt over een bestand dat niet van de index kan worden verwijderd, klik dan op negeren.

Nu je al deze stappen hebt doorlopen is je SSD weer in topconditie. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is regelmatig controleren of er een nieuwe update beschikbaar is en zorgen dat er altijd genoeg ruimte op je SSD vrij is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven