Hoe schoon ik mijn PC op met CCleaner?

CCleaner is een heel handig programma waarmee je jouw PC kunt opschonen. Wanneer je PC na een tijdje trager wordt kan het lonen om je PC op te schonen met CCleaner.

1. Download en installeer CCleaner

CCleaner is een gratis programma dat kan worden gedownload via de volgende site: https://www.ccleaner.com/nl-nl/ccleaner/download/standard

2. Schoon je PC op met CCleaner

Ga naar ‘Custom Clean’ en selecteer ‘Analyze’.

CCleaner zal een analyse maken van wat er kan worden verwijderd en vervolgens zal een overzicht hiervan worden getoond. Het zal met name om bestanden van je internetbrowser zoals cookies gaan. Er wordt ook getoond hoeveel MB aan vrije ruimte zal ontstaan na het verwijderen van de bestanden. In dit geval gaat het om 2668 MB, wat toch ruim 2,5 GB is.

Schoon je PC op met CCleaner

3. Het register opschonen

Ga naar ‘Registry’ en selecteer ‘Scan for Issues’. Vervolgens worden alle registerfouten opgespoord. Na het scannen ziet u een overzicht van alle gedetecteerde fouten. Selecteer nu ‘Fix selected Issues’.

U kunt voor de zekerheid een backup maken van het register, maar in 99% van de gevallen zullen er door het verhelpen van de problemen geen fouten ontstaan en is een backup niet nodig. Toch is het altijd verstandig een back-up te maken voor het geval er toch problemen ontstaan.

Vervolgens kunt u de fouten per stuk verhelpen of in één keer door op ‘Fix All Selected Issues’ te drukken.

4. Opstartprogramma’s uitschakelen

Wanneer je jouw PC aanzet starten er automatisch ook een aantal programma’s op. Dit kan een grote, negatieve, invloed hebben op de opstartsnelheid van je computer. Zo kan het zijn dat een programma als Skype of game launchers als Steam of de Epic Games Launcher automatisch met je PC opstarten. Met CCleaner kun je zien welke programma’s automatisch met je PC opstarten en je kunt ze direct uitschakelen. Zorg ervoor dat programma’s die je niet altijd en direct nodig hebt wanneer je jouw PC aanzet, uitschakelt. Zo start je PC zo snel mogelijk op.

Om te zien welke opstartprogramma’s er op jouw PC actief zijn ga je naar ‘Tools’ en dan naar ‘Startup’. Hier zie je een overzicht van de opstartprogramma’s en kun je ze per stuk uitschakelen.

5. Veeg je harde schijf schoon met Drive Wiper

Met de Drive Wiper (ook te vinden onder ‘Tools’) kun je de vrije ruimte van je harde schijf schoonvegen zodat alle bestanden die je ooit hebt verwijderd, ook écht verwijderd worden. Normaal gesproken zijn veel verwijderde bestanden nog te achterhalen met speciale software, maar de Drive Wiper zorgt ervoor dat dit niet meer mogelijk is. Het kan daarom heel handig zijn wanneer je gevoelige bestanden hebt verwijderd of wanneer je van je harde schijf af wilt zonder dat derden toegang zouden kunnen krijgen tot je bestanden.

Je hebt de mogelijkheid het aantal wipes in te stellen. Normaal gesproken moet één wipe genoeg zijn, voor extra zekerheid kun je voor meerdere wipes kiezen. Het proces zal in dat geval ook langer duren.

Let op: het is belangrijk dat je Drive Wiper niet gebruikt met SSD’s, maar alleen met harde schijven.

Lees meer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven