Onderhoud: Hoe maak ik een PC schoon?

Hoe maak je een PC schoon?

Hoewel de meeste PC’s over stoffilters beschikken worden ze na verloop van tijd toch stoffig. Wellicht heb je jouw PC al een aantal jaar in gebruik en begint het je op te vallen dat deze steeds langzamer wordt. Opgehoopt stof kan zorgen voor hogere temperaturen, wat er weer voor kan zorgen dat de processor op een lagere snelheid zal werken om minder warmte te produceren en zo de temperatuur lager te houden. Dit laatste heet thermal-throttling. In extreme gevallen kan stof er zelfs voor zorgen dat de PC zó warm wordt dat deze oververhit raakt en zichzelf uitschakelt. Heb je de computer een aantal jaar in gebruik en ervaar je dit soort problemen? Dan is de kans groot dat je PC schoongemaakt moet worden en je PC hierna weer als een zonnetje draait.

Benodigdheden

  • Antistatisch polsbandje (optioneel)
  • Perslucht
  • Microvezeldoekje

Statische elektriciteit is slecht voor de interne componenten van uw PC. Daarom is het gebruik van een antistatisch polsbandje aanbevolen. Indien je deze niet hebt, kun je jezelf regelmatig ontladen door bijvoorbeeld de behuizing van de PC of een kraan aan te raken. Vanwege statische elektriciteit is het ook ten zeerste afgeraden de stofzuiger te gebruiken om de binnenkant van een computer schoon te maken. Gebruik in plaats daarvan een busje perslucht.

Voorbereiding

Schakel de PC uit en verwijder alle stekkers en kabels. Druk vervolgens op de aan-knop van de PC om opgeslagen energie kwijt te raken. Ventilatie is belangrijk tijdens het schoonmaken van een computer, dus doe een raam open of maak de computer buiten schoon (bij goed weer). De schuur is ook een goede plaats om een PC schoon te maken, door de PC schoon te maken op een plaats waar je deze niet gebruikt voorkom je dat het verwijderde stof zich binnen een mum van tijd een weg terug in de computer zal weten te banen.

1. Reinig de stoffilters

Begin de schoonmaak met het verwijderen van stof aan de buitenkant van de computer met een microvezeldoekje. Verwijder vervolgens het zijpaneel en, indien mogelijk, het voorpaneel. Ga op zoek naar de stoffilters van de PC, indien jouw PC over stoffilters beschikt. De stoffilters komen het meest voor op de volgende plaatsen: onder de voeding, achter het voorpaneel en aan de bovenkant van de computer. Verwijder de stoffilters en maak deze schoon met een microvezeldoekje en/of perslucht. Houd hierbij het busje perslucht altijd recht, zodat er geen vloeistof uit komt.

2. Reinig de ventilatoren

Nadat de stoffilters zijn schoongemaakt is het tijd voor de ventilatoren. Ventilatoren trekken veel stof aan en een stoffige ventilator zal niet zo goed ventileren als een stofvrije ventilator. Houd de ventilator altijd stil wanneer je deze schoonmaakt met perslucht. Wanneer je dit niet doet beschadig je de ventilator. De ventilator zal door de perslucht namelijk te hard draaien, daar zijn de ventilatoren niet voor gemaakt. Ventilatoren bevinden zich meestal op de volgende plekken: aan de achterzijde van de computer, aan de voorzijde van de computer, op de processorkoeler en onder de videokaart. De processorkoeler verdient extra aandacht. Een stofvrije processorkoeler houdt de processor beter koel. Onder de processorventilator bevindt zich een koelblok waartussen stof kan ophopen. Verwijder dit met een microvezeldoekje en/of perslucht.

3. Verwijder het overige stof

Rond de schoonmaak vervolgens af door al het overige stof binnen de computer weg te spuiten met wat perslucht of weg te vegen met een microvezeldoekje. Nadat het stof uit de computer is verwijderd zal het grootste gedeelte hiervan zich op de grond of de tafel bevinden. Gebruik een stofzuiger om dit op te zuigen en voorkom hiermee dat het stof terug in de computer komt.

Hoe vaak moet een computer worden schoongemaakt?

Deze eenvoudige schoonmaak-routine is voldoende om het meeste stof uit een computer te verwijderen. Voer deze routine elke 6 tot 12 maanden uit voor een optimaal resultaat. In een stoffige omgeving zal de computer elke 6 maanden moeten worden schoongemaakt, in een minder stoffige omgeving elke 12 maanden. Zorg er daarom voor dat de computer in een schone omgeving staat.

Voor een extra diepe reiniging zullen componenten zoals de videokaart en de processorkoeler moeten worden verwijderd en individueel worden schoongemaakt. Hier zijn extra benodigdheden voor vereist zoals een schroevendraaier, een antistatisch borsteltje, isopropyl alcohol en koelpasta. Een diepe reiniging van uw computer is elke 1 tot 2 jaar nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven