Een Game PC vs. een console: wat is goedkoper?

PC VS Console: wat is goedkoper?

Een veelgebruikt argument om een console aan te schaffen in plaats van een PC is de prijs. Door de lage aanschafprijs van een console lijkt dit dus een interessante optie voor de prijsbewuste gamer, maar is dat ook zo? Wij nemen de proef op de som en kijken of het op de lange termijn inderdaad goedkoper is om een console aan te schaffen, of dat een Game PC juist een betere keuze is.

Prijsvergelijking: Provonto High-End Game PC vs PlayStation 4

Kostenberekening PS4

Voor deze vergelijking gaan we uit van de meest populaire console van de huidige generatie, de Playstation 4. De Playstation 4 had op het moment van release in december 2013 een adviesprijs van €399. De verwachting is dat eind 2020 de PlayStation 4 wordt opgevolgd door de PlayStation 5. Voor deze vergelijking gaan we dus uit van een gebruiksduur van 7 jaar. Om online te kunnen gamen, wat anno nu toch wel een absolute vereiste is, is een abonnement op PlayStation Plus benodigd. De kosten hiervan bedragen €60 per jaar. Na 7 jaar heeft dit dus €420 euro gekost.

Een gemiddelde gamer zal jaarlijks ongeveer 8 games kopen. Games zijn op de PlayStation 4 gemiddeld 8 euro duurder dan op de PC. Na 7 jaar zal de gemiddelde PS4 gamer €448 meer uitgeven aan games dan de gemiddelde PC gamer.

Tegenwoordig kan men eigenlijk niet meer zonder een computer. De kans is groot dat je een computer nodig hebt voor werk of school. Naast een PlayStation 4 zal je dus ook een computer voor dagelijks gebruik moeten aanschaffen. Voor deze berekening gaan wij daarom uit van een Provonto Home PC. Deze kost €289. Voor deze computer is uiteraard ook een monitor en randapparatuur zoals een muis en toetsenbord benodigd, maar daar zullen we voor het gemak bij deze berekening niet op ingaan.

PS4€399
PS Plus€420
Meerprijs games€448
PC voor dagelijks gebruik€279
Totaal

€1546

Kostenberekening PC

Tegenover de PlayStation 4 zetten wij de Provonto High-End Game PC. Deze kost €789. Waar bij een PlayStation 4 een controller en een microfoon wordt geleverd, zal dit bij een PC apart moeten worden aangeschaft. Hiernaast zal er een muis, toetsenbord en een muismat moeten worden aangeschaft. In de berekening zullen we de prijs van een monitor niet meenemen, net zoals de prijs van een TV niet is meegenomen bij de prijsberekening van een PlayStation 4. Dit resulteert in de volgende berekening:

Provonto High-End Game PC€789
Xbox One Controller€59,95
Microfoon€9,95
Muis€39,95
Toetsenbord€49,95
Muismat€24,95
Totaal€973,75

Dit betekent dat een PlayStation 4 na 7 jaar wel €572,25 duurder is dan een Provonto High-End Game PC. Een deel van deze besparing kan worden gestoken in het tussentijds upgraden van de Game PC, bijvoorbeeld door na enkele jaren een nieuwe videokaart te plaatsen. Doordat je oude videokaart nog een bepaalde restwaarde heeft hoef je niet het gehele bespaarde bedrag in een upgrade te steken. Door het tussentijds upgraden van je PC ben je er altijd zeker van dat je de nieuwste games zonder problemen kunt spelen en verleng je de levensduur van je PC. 

Samenvattend: 4 redenen waarom een Game PC goedkoper is

  1. Je hebt geen abonnement nodig om online te kunnen gamen.
  2. De games zijn een stuk goedkoper.
  3. Je hebt waarschijnlijk toch al een PC nodig voor werk of school, dan is het voordeliger om direct een dikke Game PC aan te schaffen.
  4. Door tussentijds te upgraden gaat je Game PC extra lang mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven