Test en verhoog je internetsnelheid: 5 tips

Test hier de snelheid van je internetverbinding en volg onze tips & tricks om de snelheid van je internet te verhogen.

Hoe krijg je een betrouwbare meting?

  • Sluit alle andere applicaties, browsers, vensters en tabbladen.
  • Download niets tijdens de test.
  • Zorg ervoor dat niemand anders in jouw huishouden gebruik maakt van het internet.

Tips voor een hogere internetsnelheid

Optimaliseer je PC

  • Sluit programma’s die je niet gebruikt. Deze kunnen je PC en je internetverbinding vertragen.
  • Download niets op de achtergrond, dit vertraagt je verbinding. Dit geldt zeker voor peer-to-peer programma’s (torrents).
  • Schakel energiebesparend opties op je PC uit. Ga naar Energiebeheer en kies voor ‘betere prestaties’ of ‘beste prestaties’.
  • Zorg voor een schone PC die vrij is van virussen en malware. Gebruik een antivirus naar keuze en scan je PC.
  • Zorg ervoor dat er minstens 10% ruimte vrij is op je SSD of harde schijf. Een handige optie om dit zonder omkijken altijd voor elkaar te krijgen is om via Schijfbeheer een partitie aan te maken ter grootte van 10% van de totale grootte van je SSD of harde schijf. Door deze partitie vervolgens niet toe te wijzen hou je altijd 10% van je SSD of harde schijf vrij.
  • Gebruik zo min mogelijk vensters of tabs tegelijkertijd.

Update je modem

Zoek voor jouw specifieke modem een handleiding op om deze te kunnen updaten. Indien je een modem van je provider gebruikt kan het vaak zo zijn dat deze automatisch worden geüpdatet, hier hoef je dus niets voor te doen.

Verplaats je modem voor beter bereik

Indien je WiFi gebruikt kan het handig zijn om je modem te verplaatsen. De afstand van je PC tot de modem en de aanwezigheid van muren, plafonds of deuren hebben invloed op de kwaliteit van het bereik. Ook signalen die worden uitgezonden door andere apparaten zoals magnetrons hebben invloed op de kwaliteit van je internetverbinding. Zet je modem dus op een plek waar de afstand zo kort mogelijk is en er zo min mogelijk obstakels zijn voor de best mogelijke WiFi-verbinding.

Schakel over op een bekabeld netwerk

Een bekabeld netwerk zal altijd sneller en stabieler zijn dan een draadloos netwerk. Als je de mogelijkheid hebt, is het dus aangeraden om gebruik te maken van een ethernetkabel in plaats van WiFi. Zeker voor online gaming is een bekabelde verbinding bijna noodzakelijk.

Schakel over op glasvezel

Dit is de meest rigoureuze tip, hiervoor zul je een nieuw internetabonnement moeten afsluiten. Met glasvezel kunnen veel hogere internetsnelheden worden behaald dan met bijvoorbeeld ADSL. Glasvezel is nog niet in heel Nederland beschikbaar, controleer daarom of het op jouw adres mogelijk is een glasvezelverbinding aan te schaffen.

Lees meer

Schoon je PC op met CCleaner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven